Piktnaudžiavimo vaistais nuo skausmo pavojai

Vos tik suskausta galvą, dantį ar nugarą, skubame gerti vaistų nuo skausmo, kad šis neįsisiūbuotų ir būtų lengviau jį nuslopinti. Dažniausiai vartojame skausmą mažinančius vaistus. Ir ne taip retai pasitaiko, kad, skausmui užsitęsus, nė patys nepastebime, kad jų suvartojame gerokai daugiau nei reikėtų. Nuo vienos dozės iki piktnaudžiavimo, žiūrėk, vos vienas žingsnis. Kuo tai gresia mūsų organizmui?

Pasak prof. V. Budniko, nenarkotiniai analgetikai nesukelia fizinės arba psichinės priklausomybės, tačiau noras juos vartoti neretai būna didelis, ir kartais jais gali būti piktnaudžiaujama dažnai juos vartojant. Tai yra rimtas signalas sustoti, nes ir šie vaistai turi šalutinį poveikį, galintį pakenkti mūsų organizmui.

Dažniausias aspirino šalutinis poveikis – skrandžio gleivinės dirginimas, rėmuo. Ilgai jo vartojant, gali atsirasti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, kraujavimas iš virškinamojo trakto ir net alerginė astma. Vartojant dideles šio vaisto dozes, gali atsirasti ūžimas ausyse ir galvos svaigimas. Didelės paracetamolio dozės gali sukelti kepenų pažeidimus. Ibuprofenas gali sukelti virškinamojo trakto dirginimą, kraujavimą, alergines reakcijas. Citramonas gali sukelti pykinimą arba vėmimą, dispepsiją ir pilvo skausmus, taip pat inkstų ir šlapimo takų sutrikimus bei kitų organų pažeidimus.

Taigi piktnaudžiavimas analgetiniais vaistais nuo skausmo gresia įvairiais šalutiniais poveikiais mūsų organizmui – nuo medikamentinės opaligės iki analgetinio skausmo arba analgetinės nefropatijos. Tai žinodami, būkite atsargūs ir pasirūpinkite savo sveikata tinkamai.

vaistai

Parašykite komentarą